W niektórych sytuacjach bardzo ciężko odmówić sobie czegoś słodkiego, pomimo powszechnej wiedzy, że słodkie smakołyki przyczyniają się do próchnicy zębów i kilku dodatkowych kilogramów w talii. Jednak węglowodany, podobnie zresztą jak tłuszcze i białka są istotnym elementem diety. Z tego powodu podejmując decyzję o zjedzeniu słodkości, najlepiej wybrać obecne na rynku zdrowe alternatywy. Przekąski te przyczynią się do zaspokojenia ochoty na słodkie, będąc jednocześnie doskonałym źródłem minerałów i błonnika.
Czy istnieją zdrowe słodkie przekąski?
Zdrowe słodycze to nie żart, ponieważ możliwe jest dostarczenie organizmowi potrzebnych cukrów, które zaspokoją jego deficyt energetyczny bez szkody dla zdrowia. Takie produkty polecane są także dzieciom bez obawy o karmienie ich pustymi kaloriami.
Powszechna świadomość ludzi na temat odpowiedniego odżywiania powoduje, że poszerza się grono zorientowanych w temacie konsumentów, którzy poszukują zdrowej żywności. Do zdrowych słodkich produktów można zaliczyć:
– batony daktylowe z różnymi dodatkami
– gorzką czekoladę
– bakalie
– ciastka owsiane słodzone miodem
Wiele z tych gotowych produktów można kupić w sklepach z ekologiczną żywnością lub też przygotować samemu w domu. Należy wspomnieć przy tym, że doskonałym i najprostszym źródłem energii w postaci dobrze przyswajalnych cukrów prostych są owoce takie jak banan. Jest to owoc charakteryzujący się dużą dawką serotoniny, która ma pozytywny wpływ na nasze samopoczucie psychiczne, a do tego łatwo się trawi. Dlatego też banany są polecane jako posiłek podczas długotrwałych aktywności fizycznych.
Kiedy najlepiej w ciągu dnia spożywać słodkości?
Słodkie przekąski najlepiej spożywać w godzinach rannych i wczesnopopołudniowych. Organizm jest wtedy w stanie przyswoić dostępne w pożywieniu cukry i wykorzystać je na bieżąco. Pamiętać należy jedynie o każdorazowym umyciu zębów po spożyciu cukrów, ażeby zapobiec powstawaniu płytki nazębnej.
Przed planowanym intensywnym wysiłkiem fizycznym, niezależnie od pory dnia, korzystnie jest przekąsić np. baton daktylowy, który oprócz cukrów będzie także źródłem żelaza i innych minerałów.